понедељак, 25. фебруар 2019.

NFL skauting kombajn - pregled ofanzivnih pozicija


Ovogodišnji NFL skauting kombajn održaće se od 26.02 do 04.03 u Indijanapolisu. Učestvovaće ukupno 337 talenata, s’tim što će Jeffrey Simmons, Jaylon Ferguson i Preston Williams timovima biti dostupni  samo za medicinska testiranja i razgovore.
 

Generalni menadžeri, glavni treneri i skauti će imati priliku da se kroz  petnaestominutne razgovore bolje upoznaju sa ukupno 60 talenata (maksimalni broj intervjua po timu). Pored uvida u mentalno stanje, obrazovanje i intelektualne sposobnosti ( „wonderlic“ test) svakog od igrača timovi će biti u prilici  da izvrše sve potrebne analize i testove kako bi se uverili i  u njihovo zdravstveno stanje i fizičke dimenzije. Mnogi smatraju da su ova dva segmenta kombajna  mnogo značajnija od onog najzanimljivijeg dela u kome se testiraju fizičke sposobnosti prospekata i njihovi igrački kvaliteti u vežbama koje se izvode na samom terenu.
 
 

Kao i svake godine i ove će biti izvršena sledeća testiranja:

·         Trčanje na 40 jardi

·         Maksimalan broj dizanja tega od 102kg iz bendža

·         Skok u vis

·         Skok u dalj

·         20 jardi „shuttle“

·         Vežba sa tri čunja

·         60 jardi „shuttle“
 
 

Kao i u svakom sportu i u NFL-u određeni tipovi igrača odgovaraju određenim stilovima igranja, ofanzivnim i defanzivnim šemama itd. Svaki tim, tj generalni menadžer i glavni trener, imaju specifičan profil igrača koji odgovara svakoj poziciji u timu. Postoje timovi koji se striktno pridržavaju određenih fizičkih karakteristika kada su u pitanju neke od pozicija u timu, tako da se često može čuti da pojedini draft analitičari (bivši NFL skauti)  za nekog igrača kažu da je tipičan OLB za Stilerse ili klasičan CB Seahawks-a itd.

 

Kao što sam rekao u prethodnom blogu, Seahawksi su tim koji pratim i za koji navijam, tako da ću u narednim redovima predstaviti svaku grupu igrača na predstojećem kombajnu kroz prizmu John-a Schneider-a i Pette Carroll-a.

 

OL

U prethodnom blogu smo definisali TEF formulu i objasnili njenu važnost kada je u pitanju izbor ofanzivnih linijaša na draftu(za timove kojima je Tom Cable trener ofanzivne linije). Zanimljivo je da je prvih pet izabrasnih OL na prošlogodišnjem draftu imalo TEF skor preko 3.0. Naravno, TEF skor nema veze sa igračkim kvalitetima igrača, već samo sa eksplozivnim karakteristikama.

 

Najvažniji testovi:  Skok u vis;   skok u dalj;    benč;

 

Idealne mere:  Visina: 190/196cm;    Težina: 138-145kg;    Dužina ruku: 89cm; Skok u vis: 79cm;  Skok u dalj: 2.74m;   Benč: 30 ponavljanja

 

Najvažnija vežba na terenu:  Ogledalo vežba. Dva igrača stoje jedan naspram drugog, gde je zadatak jednog od njih da se kreće i menja pravac a drugi treba da je stalno uz njega, da ga pati kao slika u ogledalu  i da mu ne dozvoli da ga obiđe. Ovo je vežba gde se vide sledeće karakteristike igrača: okretnost, mobilnost, rad nogu, stabilnost i balans.
 

Pet igrača na koje  treba obratiti posebnu pažnju: Chuma Edoga (T, USC); Kaleb McGary (G, Washington); Chris Lindstrom (G, Boston College); Yodny Cajuste (T, West Virginia); Andre Dillard (T, Washington State);

 

Mišljenje o poziciji: U ovogodišnjoj generaciji ne postoji talenat koji zaslužuje da bude izabran u prvih 5 pikova, ali s’obzirom na važnost pozicije postoji velika mogućnost da neki od teklova bude TOP 10 pik. Za sada favorit za tako nešto je Jawaan Taylor sa Florida koledža, mada uz sjajan kombajna Andre Dillard bi mogao da mu preuzme tu poziciju.

 

RB

Seahawksi imaju poseban tip RB koji draftuju i nikada ne odstupaju od toga. Konstantno draftuju RB sa potpuno istim fizičkim profilom tako da je moguće sa velikom tačnošću pretpostaviti ko su im potencijalne mete na draftu.

 

Najvažniji testovi: Skok u vis; skok u dalj;

 

Idealne mere: Visina: 180cm;  Težina: 100kg; Skok u vis: 92cm;  Skok u dalj: 3.05m

 

Najvažnija vežba na terenu: Kada je u pitanju veza Sijetla i trkača, visina, težina i dužine skokova su ono što je ubedljivo najvažnije. Eksplozivnost pre svega. Ali svakako da je uvek zanimljivo videti vežbe gde se prikazuje sposobnost održavanja kontrole tela nakon kontakta, brzina na otvorenom terenu itd.

 

Pet igrača na koje  treba obratiti posebnu pažnju: Damien Harris (RB, Alabama); Josh Jacobs (RB, Alabama); Rodney Anderson (RB, Oklahoma); Ryquell Armstead (RB, Temple); Mike Weber (RB, Ohio State);

 
 
Mišljenje o poziciji: Iako verujem da medju trkačima neće biti TOP 10 pikova (za razliku od prethodnih par draftova), opet će mnoge ekipe drugog dana drafta dobiti višegodišnje startere a moguće i buduće pro bowl igrače.

 

QB

Bez obzira što je pozicija QB najvažnija u ovom sportu, po mom mišljenju ovo je definitivno pozicija za koju je kombajn najmanje bitan. Jedino vredno pažnje je ono što se dešava iza zatvorenih vrata, tj razgovori timova sa igračima, kao i fizička merenja od koji je možda i najzanimljivije ono koje govori o veličini šake. Za QB-ove će mnogo bitniji biti „pro day“ dani, na kojima timovi imaju prava da zahtevaju da igrači bacaju sve vrste pasova.

 

WR

Pette Carroll i John Schneider skoro da nikada ne draftuju igrače koji 40 jardi trče sporije od 4,50 sec. To su učinili samo jednom i to u 7 rundi drafta. Dakle bez obzira da li su u pitanju krupniji i fizički jači hvatači, ili niži i lakši, skoro da je nemoguće da druga cifra u vremena na 40 jardi bude veća od 4.


Generalno čitav NFL počinje mnogo više da vrednuje brzinu u odnosu na veličinu. Ovaj draft ima nekoliko hvatača koji su izuzetno visoki i jaki i koji su top 50 potencijali (N’Keal Harry, Kelvin Harmon i Hakeem Butler) ali koji imaju veliki problem da se odvoje od CB-ova. Sposobnost da hvatač napravi separaciju od CB-a je verovatno i najbitnija karakteristika za jednog WR-a u danasnjem fudbalu. Rezultati na 40 jardi, vreme posle 10 jardi, vežba tri čunja i “short shuttle”, mogu da daju mnogo jasniju sliku o tome koji igrači su sposobni da na NFL nivou sebi kreiraju prostor da budu otvoreni prilikom hvatanja lopte.



 

Najvažniji testovi: 40 jardi; vreme posle 10 jardi; vežbe sa hvatanjem lopte;

 

Idealne mere: Visina: 185cm;  Težina: 95kg;  40 jardi: 4.45sec;

 

Najvažnija vežba na terenu: Sve vežbe u kojima igrač pokazuje kakva mu je tehnika hvatanja lopte i koliko sigurne ruke ima.

 
Pet igrača na koje  treba obratiti posebnu pažnju: D.K. Metcalf (WR, Ole Miss), Parris Campbell (WR, Ohio State), Terry McLaurin (WR, Ohio State), J.J. Arcega-Whiteside (WR, Stanford), Emmanuel Hall (WR, Missouri)

 

 
Mišljenje o poziciji: Verujem da se ni među ovom grupom igrača ne krije budući top 10 pik, ali zaista se može naći po nešto za svačiji ukus. DK Meckalf je fizička zver koja će najverovatnije oduvati kombajn (jedan mali savet za kladioničare: granica za DK-a na 40 jardi over/under je 4.56 sec  a mnogi veruju da on može da trči brže od 4.4 sec) i za njega će najbitnie biti da se timovi uvere da je povreda vrata nešto što je ostalo iza njega.
 
Dva hvatača sa Ohio State-a, Paris Cambell i Terry McLaurin  će imati sjajne brojke u većini testova a 40 jardi će verovatno trčati  između 4.3-4.4 sec. Velika je šteta što Marquise Brown I Preston Williams neće učestvovati na kombajnu. Deebo Samuel je imao sjajnu nedelju na “senior bowl-u” ali mnogi sumnjaju u njegovu brzinu tako da će 40 jardi imati veliku važnost za njega. Trčanje na 40 jardi će biti od velike važnosti I za fizički krupnije hvatače I onaj koji bude trčao brže od 4.5sec će sebi doneti veliki pomak na draft tablama.

 

  

TE

Ovo je pozicija koja postaje sve bitnija u NFL-u, i na kojoj se sve više pojavljuju igrači koji su praktično slot hvatači sa 190+ cm koji su neodbranjivi “miss match”-evi za protivničke LB-ove i S-ije. Seahawks-i nemaju klasičan profil igrača za ovu poziciju osim što nikada nisu draftovali igrača koji je vreme na vežbi sa tri čunja imao sporije od 7.1 sec. Ovogodišnja klasa ima nekoliko talenata za prve dve runde koji mogu mnogo da poboljšaju svoju poziciju na draftu dobrim izdanjem na kombajnu.

 

Najvažniji testovi: Skok u vis;  skok u dalj;  vežba tri čunja;  “short shuttle”;

 

Idealne mere: Visina: 195cm;  Težina: 115-120kg; dužina ruku: 86cm;  Veličina šake: 25.5 cm

 

 Najvažnija vežba na terenu: Kao i kod WR, sve vežbe gde se može videti tehnika hvatanja lopte.

 

Pet igrača na koje  treba obratiti posebnu pažnju:  T.J. Hockenson (TE, Iowa), Jace Sternberger (TE, Texas A&M), Noah Fant (TE, Iowa), Kaden Smith (TE, Stanford), Irv Smith (TE, Alabama)

 

Mišljenje o poziciji: T.J Hockenson je vrlo verovatno najveći ofanzivni talenat na ovogodišnjem draftu i skoro sigurno TOP 15 pik. Noah Fant je igrač od kog se očekuje da postavi sjajne rezultate u skokovima u vis i u dalj, a od njegvog prezimenjaka Irv-a da na vežbama hvatanja pokaže da je najbolji hvatač u ovogodišnjoj generaciji TE-ova.
 
 
Urednik članka: Millhouse

Нема коментара:

Постави коментар