уторак, 26. фебруар 2019.

Medicinska testiranja na kombajnu


Kao što smo rekli u prethodnom blogu, medicinski testovi su verovatno i najvažniji deo kombajna za timove. Jedan od glavnih razloga zašto se kombajn održava u Indijanapolisu jeste medicinska oprema koja je dostupna u tom gradu jer se za  par dana održavanja kombajna  uradi više od 300 magnetnih rezonanci.

 Generalni menadžeri će , za neke od najvećih talenata u ovogodišnjoj generaciji, morati da dobiju zelena svetla od svojih medicinskih timova kako bi bez mnogo rizika potrošili visoke pikove na njih.  Talenti će biti izloženii svim vrstama provera, od testova krvi do testova pokretljivosti zglobova.

Svaki od timova ima svoj medicinski tim i koristi neku svoju tabelu ocenjivanja testova, ali najzastupljenija je skala sa ocenama od 1 do 5. Ocena 1 je za igrača koji nema nikakav problem a ocena 5 za prospekta nad kojim je nadvijen crni oblak kada su povrede u pitanju. Kod većine timova igrači sa ocenam 4 i 5 su skinuti sa draft tabli.

U daljem tekstu će biti predstavljeni oni talenti kojima će rezultati medicinskih testiranja biti od ogromne važnosti kada je u pitanju pozicija na draftu sa koje će biti izabrani.

 

Nick Bosa, EDGE, Ohio State

Verovatno i najvažnija medicinska procena na ovogodišnjem draftu biće ona koja se odnosi na najtalentovanijeg igrača generacije, Nick-a Bosa-u. Bosa je pokušao da prvih nekoliko utakmica sezone odigra uz povredu trbušnog zida, ali je na utakmici protiv TCU-a pogoršao povredu i na kraju sezonu završio operacijom. On je u poslednjoj godini srednje škole imao malo kidanje prednjih ukrštenih ligamenata kolena, tako da će za njega  biti od izuzetne važnosti da dobije zeleno svetlo od doktora kako bi imao šanse da bude izabran kao prvi pik na aprilskom draftu.

 

Rodney Anderson, RB, Oklahoma

Osim fantastičnog drugog dela sezone 2017-e, Andersonova četvorogodišnja karijera na Oklahoma univerzitetu je bila obeležena povredama. Skoro čitavu 2015-u je propustio zbog preloma noge koji je zadobio kao igrač specijalnog tima. Imao je „redshirt“ sezonu 2016 nakon što je na treningu slomio kost u vratu, a nakon samo dve utakmice u 2018-oj je zaradio povredu kolena koja je zahtevala operaciju i označila kraj njegovog igranja na koledžu. Anderson je po igračkim kvalitetima TOP 50 talenat ali je jasno da će veliku ulogu na njegovu pozociju na draftu imati procene i ocene medicinskih timova.

 
 

Bryce Love, RB, Stanford
 
S'obzirom da je Love  „undersized“ trkač, trajnost na NFL nivou je od početka bila veliki faktor u procenama skauta, a konstantne povrede članaka u prethodnim sezonama  bacaju dodatnu senku nad njegovu budućnost.  Ono najgore je došlo u poslednjoj utakmici ove sezone kada je Love pokidao ACL i time izbacio sebe iz svih aktivnosti koje prethode draftu. Procena stanja njegovog kolena će imati ogroman uticaj na njegovu konačnu draft ocenu.

 


D.K. Metcalf, WR, Ole Miss

Dve od Metcalf-ove tri sezone na koledžu su se prevremeno završile usled ozbiljnih povreda. Nakon što je skoro čitavu 2016 sezonu propustio zbog preloma u stopalu, D.K je u oktobru 2018-e doživeo ozbiljnu povredu vrata koja je zahtevala operaciju. Prilikom povrede nije došlo do oštećenja kičme, Metcalf je već dobio zeleno svetlo od doktora da može da se vrati fudbalu, ali svakako će testovi na kombajnu biti od velike važnosti za njega.

 
 

Marquise Brown, WR, Oklahoma

Brown je imao sjajne poslednje dve sezone u dresu „Sooners-a“, koje su se nažalost završile velikom povredom koja može imati ogroman uticaj na njegovu budućnost. U januaru je imao operaciju zgloba u stopalu (nepoznanica je da li su i ligamenti oštećeni), i ta njegova povreda se smatra jednom od težih u svetu sporta i često igrači nakon nje nikada više ne budu na 100%. Ostaje da se vidi kakav će uticaj na njegovu draft poziciju  imati medicinske ocene koje bude dobio na kombajnu.

 

Yodny Cajuste, OT, West Virginia

Cajuste je odigrao dve poslednje sezone bez problema, ali bi  istorija povreda kolena mogla da utiče na njegovu konačnu draft ocenu. 2015-e godine 6 utakmica nije igrao zbog iščašenja kolena dok je 2016-u sezonu propustio zbog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata.

 

 

Rashan Gary, EDGE, Michigan

Gary je tokom karijere konstantno imao problema sa manjim povredama od kojih je poslednja povreda ramena koja ga je mučila tokom čitave prethodne godine.  Zeleno svetlo nakon medicinskih testiranja, uz vrhunske rezultate na fizičkim testiranjima mogu da mu obezbede poziciju  pri samom vrhu draft tabli.




Christian Miller, EDGE, Alabama

Nažalost po Millera, njegova koledž karijera je bila ispresecana raznoraznim povredama, uključujući kilu, pucanje levog bicepsa i poslednje u nizu kidanje primicača.

 


Ed Oliver, DT, Houston

Oliver je propustio 5 utakmica u 2018-oj zbog modrice u kolenu. Nadamo se da je ova povreda iza njega i da će biti 100% spreman za kombajn.

 


Jonathan Abram, S, Mississippi State

Ne postoji igrač na ovogodišnjem draftu koji više živi od kontakt igre nego što je to Abram, ali takav način igre dovodi u pitanje njegovu trajnost. Abram nije propustio mnogo utakmica tokom svoje koledž  karijere ali je zbog problema sa ramenom bio  onemogućen da učestvuje na senior bowl-u, tako da će i za njega biti bitno da dobije pozitivnu ocenu od strane medicinskih timova.



Urednik članka: Millhouse

Нема коментара:

Постави коментар