четвртак, 21. фебруар 2019.

TEF (trench explosion formula) formula


Kao neko ko je višegodišnji zavisnik od drafta i Seahawks-a, naučio sam da je TEF rezultat prvo što gledam nakon kombajna da bih mogao da pretpostavim koga od ofanzivnih linijaša bi Sijetl mogao da draftuje.
 
TEF formulu, koja govori o eksplozivnosti igrača koji vode borbu u „rovovima“ (DL i OL), prvi je ustanovio Pat Kirwan koji je izuzetno blizak sa Pete Carroll-om.
 
Konačan razultat TEF formule se dobija kada se saberu rezultati koje igrač ostvari u skoku u dalj, skoku u vis i dizanju tega iz benča:
 
TEF= „skok u vis“ + „skok u dalj“ + „benč“

 
Jedinice u kojima merimo skok u vis i skok u dalj su u fitama i inčima a kod benča se uzima broj ponavljanja.
Za eksplozivne igrače se smatraju oni koji imaju TEF rezultat preko 70.
 
Dakle igrač sa sledećim razultatima testiranja: skok u vis – 33“, skok u dalj – 9’7“, benč - 34 ponavljanja bi imao TEF rezultat od 76,7.
 
Veliki nedostatak ovakve TEF formule je što umanjuje važnost skoka u dalj. Na primer, razlika u TEF skoru izmedju igrača koji skoči u dalj 9’7“ i igrača koji skoči 8’5“ je samo 1,2 poena. A realna razlika u fizičkim sposobnostima  dva talenta koji imaju ovakve rezultate skoka u dalj je mnogo veća.
 
Iz tog razloga momci sa jednog sajta koji se bavi isključivo draftom i seahawks-ima su modifikovali ovu formulu.
 
Ono što je zanimljivo je da je dugogodišnji trener OL u Sijetlu Tom Cable prilikom jednog intervjua  izjavio da kada bi mogao da napravi idealnog ofanzivnog linijaša on bi imao minimum sledeće razultate u ova tri testa: skok u vis 31“; skok u dalj 9’; i 27 dizanja iz benča. To je TEF rezultat od 67.
 
On su uzeli Cable-ove idealne vrednosti (31-9-27) i na sledeći način definisali formulu:
1.      Skok u vis:    31/31=1
2.      Skok u dalj:   9/9=1   13= 1
3.      Benč: 27/27=1
4.      TEF = 1+1+1 = 3
 
Rezultat skoka u dalj se diže na kub da bi na realan način prikazao značaj tog testa.
Npr:
1.      Skok u vis:  35/31 = 1.13
2.      Skok u dalj: 9.7/9 = 1.07   1.073  = 1.25
3.      Benč: 31/27 = 1.15
4.      TEF = 1.13 + 1.25 + 1.15 = 3.53
 
Da rezultat od 1.07 nije dignut na kub skok u dalj bi doneo najmanje poena a definitivno je impresivnije skočiti u dalj 9-7 nego li u vis 35“.
 
Kakvu i koliku važnost su ovi testovi imali za ljude u organizaciji Seahawks-a koji odlučuju koji igrač ofanzivne linije će biti izabran na draftu govori podatak da su skoro svi draftovani OL u poslednjih nekoliko godina imali TEF preko 3.0.
 
Prošle godine se promenio trener ofanizvne linije Seahawks-a (Tom Cable je otišao u Raiders-e) a to se odmah osetilo i na draftu. Jedini igrač ofanzivne linije kog je izabrao Sijetl je Jamarco Jones koji je u dalj skočio 8-6 a u vis 24“.
A Kolton Miller koga su draftovali Raiders-i je imao TEF rezultat od 3.31.
 
U poslednje vreme se sve češće može čuti da je ogroman problem NFL-a što je sve manji broj talenata koji se odlučuju da igraju na pozicijama ofanzivnih linijaša i da svi žele da budu zvezde koje će da sekuju QB-a. Još u srednjim školama oni fizički najtalentovaniji dečaci se odlučuju za defanzivu a to se kasnije prenosi na koledž i na kraju i na  NFL.
Već smo rekli da TEF rezultat govori o eksplozivnosti igrača koji vode borbu na liniji skrimidža  i evo kako stoje stvari kada se uporedi broj igračač OL i DL koji su imali TEF preko 3.0 na poslednja tri kombajna:
2016:    OL – 6     DL – 26
2017:    OL – 3     DL – 30
2018:    OL – 7     DL – 14
Ovo su definitivno podaci koji idu u prilog tezi da će biti sve teže i teže naći i trenirati ofanzivne linijaše koji će moći na pravi način da zaštite igrača na najbitnijoj poziciji u svetu sporta.
 
 
 
Urednik članka: Millhouse
 

Нема коментара:

Постави коментар