петак, 1. фебруар 2019.

SUPER BOWL LIII NE PATRIOTS - LA RAMS dvougao


SUPER BOWL  LIII


Došla je i ta nedelja, došao je i taj vikend – pred nama je najveća sportska utakmica na svetu, najveći spektakl koji će stotine miliona gledalaca širom planete posmatrati, i navijati za jedan od dva tima – New England Patriots-e i LA Rams-e.

Šta je Super Bowl i zašto je toliko bitan?
Super Bowl je finalna utakmica u sezoni, u kojoj se dva najbolja tima NFL-a bore za titulu. NFL je podeljen u dve konferencije, AFC i NFC (svaka ima po četiri divizije), a šampioni konferencija stiču pravo da igraju u Super Bowl utakmici. Za svaki tim koji se u NFL-u takmiči, najveći prestiž i najveće dostignuće je upravo podizanje Lombardijevog trofeja.
Ove godine, američku fudbalsku konferenciju (AFC) osvojila je ekipa New England Patriots-a, koja je u regularnom delu sezone imala skor 11-5. Sa tim skorom, kao prva u diviziji, ekipa se plasirala u plejof gde je savladala LA Chargers-e i Kansas City Chiefs-e.
Nacionalnu fudbalsku konferenciju (NFC), osvojila je ekipa Los Angeles Rams-a, sa skorom 13-3 u regularnom delu sezone, i pobedama u plejofu protiv Dallas Cowboys-a i New Orleans Saints-a.
Nasuprot klasičnim plejof utakmicama, kao u NBA, u NFL se igra samo jedan meč. Dakle, ko pobedi osvaja, ko gubi, gubi sve („win or go home“). U plejofu nema popravnog, igra se na „krv i nož“ i zato su ove utakmice toliko popularne i važne.

Datum, vreme i mesto
Super Bowl će se ove godine odigrati u noći između nedelje i ponedeljka (od 00:30), 03. i 04. februara, u Atlanti, na novom stadionu Mercedes Benz Superdome. U pitanju je zatvoren stadion, tako da hladna američka zime neće uticati na igrače oba tima. Kao i uvek, Super Bowl je mnogo više od same utakmice, to je spektakl za gledaoce i za kompanije koje ne žale milione kako bi se reklamire na najvećoj sceni. Na poluvremenu će publiku i gledaoce zabavljati Maroon 5. Na našim kanalima, prenos će biti na Sport Klubu 1, a u Americi utakmicu prenosi CBS.

Specifičnosti
Nema Super Bowl-a bez Belichick-a i Brady-ja. Legendarni trener i QB Patriots-a će deveti put zajedno izaći na najveću NFL scenu, a kuriozitet ovog meča je to što će na taj dan, 03.02. po američkom vremenu, tačno nakon 17 godina iste ekipe odmeriti snage. Te sada već davne 2002. , favorizovani St. Louis Rams-i (od pre nekoliko godina preseljeni u LA, pa sada nose ime LA Rams) su izgubili od Patriots-a, čime je označena jedna nova era u NFL-u. Od tada, do danas, New England je apsolutno najdominantnija NFL ekipa koja se uvek bori za titulu, u ligi koja je dizajnirana tako da sistemom salary cap-a i drafta svima ponudi podjednake uslove i “spreči” dominaciju jednog tima. Brady i Belichick, ponovo, igraju protiv svih – Brady sa punom 41 godinom igra kao mladić, ali ovaj put će naspram sebe imati brutalnu odbranu Rams-a predvođenu najboljim i najtalentovanijim defanzivcem lige, Aaron-om Donald-om.


U današnjem blogu će Filip, navijač Rams-a, i Ognjen, navijač Patriots-a,  ponuditi svoje razloge zbog kojih misle da njihov tim može do titule.


FILIP – 3 razloga zbog kojih mislim da Rams-i mogu da pobede :

1. RUN STOP

Jedna od ključnih stvari u ovom meču će biti zaustavljanje trčanja Patriota. Trčanje je i bilo njihovo najbolje oružje u ovogodišnjem plejofu, gde su uspešnim trčanjima i konverzijama trećeg dauna kontrolisali vreme i nisu dozvoljavali eksplozivnim napadima Chargers-a i Chiefs-a (kakvi su i Rams-i) da dodju do poseda lopte i šanse da udju u svoj ritam. Protiv Chargers-a je osvojeno 155 jardi trčanjem, protiv Chiefsa 176. To je doprinelo da New England ima loptu u posedu cak 23 minuta više nego Kanzas City. Ipak pored odlične ofanzivne linije Patriota, i kvalitetnih trkača gde se izdvaja Sony Michel , odličnim brojkama Patriota su kumovale i dosta loše odbrane i postavke protivnika.
Chargers-i su imali sjajnu predstavu protiv Baltimora, gde su totalno iznenadili Ravens-e napunivši box defanzivnim bekovima. To je doprinelo da pokretljivi Lamar Jackson ne ponovi svoj trkački učinak iz nekih prethodnih mečeva i tako totalno odsečeni Lamar je postao praktično neupotrebljiv. Chargersi su mislili da mogu da ponove istu taktiku protiv Patriota koji su ih prosto pregazili i razneli svojom korpulentnošću i fizičkom nadmoći u boxu.
Sa druge strane, Chiefs-i su ove sezone druga najgora odbrana lige od trčanja. Patriote su to iskoristile pametnim gameplanom, oduzeli su posed najboljem napadu lige i uspeli da dođu do pobede.
Nasuprot njima, Ramsi nisu ni fizički inferiorni, niti loše brane trčanje, čak naprotiv, u plejofu to rade odlično. Naime, nijedan tim nije bio lošiji od Ramsa u odbrani od trčanja u regularnom delu sezone. Iako je na papiru taj segment tima sa Donald-om, Brockers-om i Suh-om delovao strahovito dobro, u praksi protivnici su osvajali čak 5.1 jardi po nošenju, najgore u ligi.
Ali u plejofu, kao da je totalno druga odbrana istrčala na teren. Suh je najzad počeo da igra na očekivanom nivou, lajnbekeri su takodje podigli nivo svoje igre i odjednom je odbrana Wade Philips-a (od koga smo navikli samo na elitne odbrane) delovala strahovito. U polufinalu NFC, Ezekiel Elliot je osvojio samo 47 jardi na 20 nošenja. U finalu NFC, Alvin Kamara i Ingram su osvojili 141 jard na 34 pokušaja. Rams-i su totalno oduzeli igru trčanjem svojim protivnicima koji su izuzetno kvalitetni u tom segmentu igre. Bar jednako kvalitetni kao Patriote.
Mišljenja sam da ovaj vrlo bitan mečap možemo rešiti u svoju korist. Imamo kvalitet u defanzivnoj liniji i vrhunskog koordinatora koji mogu da uspore njihovo trčanje, što ce dati više poseda Ramsima koji imaju drugi  najbolji napad u ligi (iza Chiefs-a). Osim toga, ukoliko im odsečemo trčanje, Brady će morati da baca više pasova. To me dovodi do drugog razloga zbog kojeg mislim da Ramsi mogu pobediti u Super bowl-u.

2. INTERIOR PASS RUSH

Kada kvoterbekovi česće bacaju pas,  pod rizikom su od pritiska koje stvaraju protivnički rusher-i. Problem sa manje mobilnim kvoterbekovima, kao što je slučaj sa Brady-em (pogotovo u njegovim četrdesetim godinama) može biti upravo taj pritisak koji generiše protivnička odbrana. Ipak, zahvaljujući odličnom gejmplanu stručnog štaba, brzom izbacivanju lopte Brady-a (2.18 sekundi u plejofu), kao i uvek kvalitetnoj ofanzivnoj liniji Patriota, Brady uspeva da se izbori sa tim hendikepom bez previše muke. Ali, samo dok je u pitanju pritisak koji sprovode edge rusher-i.
Naime, pod pritiskom sa edge-a, Brady baca za passer rejting od čak 118.7. Brady se u prethodna dva meča u plejofu susreo sa odbranama koje izuzetno dobro napadaju sa edge, Chargers-ima i Chiefs-ima. U te dve utakmice, Brady je udaren samo tri puta, nijednom nije sekovan.

Sa  druge strane kada se Brady susretne sa pritiskom iznutra, passer rejting drastično pada na samo 63.1. Upravo defanzivna linija Rams-a generiše najviše pritiska kroz sredinu u celoj ligi, na čak 16.6% akcija. Kompletna linija LA-a je vrlo kvalitetna jedinica ali jedan igrač se izdvaja - Aaron Donald. Donald ima monstruoznu sezonu i verovatno će odbraniti nagradu za najboljeg odbrambenog igrača lige koju je osvojio prošle godine. Aaron je najbolje ocenjeni igrač odbrane u ligi po profootballfocus-u, sa ocenom 95.2. Generisao je najviše pritisaka u ligi, ukupno 87, prvi sledeći igrač je ostvario 19 pritisaka manje, defanzivni end Dee Ford.  Napravio je najveći broj sekova u ligi 20.5 i tako postavio rekord za najviše sekova ikada od strane interior lineman-a. Ono što za Patriots-e može biti izuzetno zabrinjavajuće jeste da je Donald izuzetno disruptivan i kad je udvojen ili utrojen a takve situacije će samo dati više prostora Suh-u i Fauler-u da stignu do Brady-a.

Ovo je još jedan mečap u kom sam izdvojio defanzivnu liniju Ramsa kao nekog ko može da bude odlučujući faktor. Otezavajući faktor moze biti seknderi, koji mora držati protivničke hvatače pokrivene bar tri sekunde kako bi defanzivna linija stigla do Brady-ja. Tu Patriote imaju veoma povoljan mečap u odbrani čovek na čoveka Gronkowski - Johnson, White- Litlton/Baron i Edelman - Pitters/Coleman, a u zonskoj odbrani ponovo Edelman i Gronkowski mogu da napadnu te centralne zone u kojima lajnbekeri Rams-a znaju da pogreše. Doduše, tu bi mogli da vidimo jedan i zanimljiv mečap, Wade Philips se nije libio da koristi kornerbekove u čuvanju tajtendova, pa je ove sezone koristio Pitters-a da čuva Kelce-a a pre par sezona u Denveru je koristio upravo Akiba Taliba da čuva Gronkowskog i to bi mogao da bude duel koji ćemo ponovo gledati, i koji bi mogao biti dosta delotvorniji.

3. TODD GURLEY & CJ ANDERSON vs PATRIOTS RUN DEFFENSE

Nikad Patriote nisu imale lošiju odbranu od trčanja nego ove godine. Praktično, kompletna odbrana je u problemu osim sekonderija koji je na vrhunskom nivou mada je i pass rush počeo da daje znake života u plejofu. Patriots-i su poput Ramsa dozvoljavali ogroman broj jardi po nošenju 4.9  sto je najlošije u ligi posle Ramsa, Chiefs-a i Seahawks-a a takodje najviše u Belichek-ovoj eri. Zadnji put su dozvoljavali toliko jardi davne 2000-e, tada 4.7.  Posebno veliki broj jardi dopuštaju kada protivnik izađe sa jednim trkačem i jednim tajtendom, nešto preko 5 jardi a upravo je to formacija koju najviše eksploatiše Shon McVay, u čak 96% napadačkih akcija. Glavni trener i ofanzivni guru Ramsa poseduje dva vrhunska  trkača u svom rosteru. Todd Gurley je aktuelni MVP napada, ove sezone je postigao 17 TD-a trčanjem i osvojio 1251 jardi (prvi je po broju tačdaunova, drugi po broju osvojenih jardi). CJ Anderson je stigao kao pojačanje pred kraj sezone, i u četiri odigrane utakmice je čak tri puta prešao brojku od 100 jardi. S'obzirom da je skoro celu sezonu presedeo bez tima, sigurno će biti najsvežiji i najodmorniji igrač na terenu. Jedna stvar koja ovde treba da zabrine Rams-e jeste  povreda koju Gurley vuče u drugom delu sezone. Ako on bude fit, a najave su da će biti, Gurley i Anderson bi mogli  izuzetno da doprinesu ovom napadu koji je drugi najefikasniji u ligi. Naravno, ove brojke ne bi bile moguće bez ofanzivne linije, koja se po različitim specijalizovanim sajtovima kotira u samom vrhu kad je u pitanju blokiranje za akcije trčanja. Takodje su i jedini tim u ligi koji je sve utakmice odigrao u istom rosteru Withwort - Safold - Saliven - Blat - Havenstajn tako da je uigranost još jedan bitan faktor koji može doneti prevagu.

Ovo je mečap koji Ramsi prosto moraju da dobiju, jer samo na taj način će Goff moći da uspostavi pas igru, iz playaction-a koji mu najbolje ide.  To ne verujem da će biti lako s obzirom da Belichek uvek nađe način da napravi potrebne promene i poboljša nedostatke svog tima ali ovog puta bi mogao da presudi čist kvalitet koji Rams-i poseduju u trčanju u odnosu na lajnbekere Patriots-a koji poseduju ispodprosečan atleticizam po NFL merilima.


OGNJEN3 razloga zbog kojih mislim da New England može da pobedi u Super Bowl-u :

1. RUN, RUN, RUN...
Igra trčanjem je zaštitni znak New England-a u ovom plejofu. Mnogi su skeptično vrteli glavama kada je sa 31. pika na prošlogodišnjem draftu podignut Sony Michel, a skoro godinu dana kasnije ta odluka ispostavila se kao još jedna briljantna bravura Bill-a Belichick-a. Sa 242 jarde trčanjem u dosadašnjem delu plejofa, i 5 postignutih TD-ova, Michel je zasenio sve i pokazao da je daleko zreliji od prosečnog rookie RB-a: spreman da preuzme odgovornost, siguran, stabilan, strpljiv...Michel nije klasičan power RB, nije ni najeksplozivniji RB kojeg ćete videti u sezoni, ali pregled igre u kombinaciji sa strpljenjem a la Le’Veon Bell čine ga ubitačnim. Na sve to, ima podršku odlične ofanzivne linije i FB Develin-a (FB je i dalje u modi, da, da!) Međutim, nije sva magija igre trčanjem Patriots-a u rukama i nogama ovog momka – tu su još žilavi Burkhead i James White, popularno nazivan i Sweet Feet. Burkhead je u ovom plejofu često bio opcija na 3&1, 4&1 situacijama, a postigao je i pobedonosni TD protiv Chiefs-a. White je, sa druge strane, iako nominalno RB, ubitačan u pasing akcijama. Čovek je skriveno oružje Brady-ja, go-to guy u ključnim situacijama i na njega Wade Philips mora da obrati specijalnu pažnju. Ako nekim slučajem zataje ove navedne opcije, nema sumnje da će se OC Patriots-a, Josh McDaniels, okrenuti specijalnom rešenju zvanom Cordarrelle Patterson. Dakle, opcija nikada dosta kada je u pitanju igra trčanjem.Statistički gledano, odbrana Rams-a od trčanja tokom sezone nije bila na šampionskom nivou, ali ovo je plejof, ovo je Super Bowl, utakmica svih utakmica, te sve doskorašnje statistike padaju u vodu.
Iako nije striktno vezano za trčanje, ali ima određenih dodirnih tačaka, valja pomenuti da bi NE mogao da se oslanja i na screen pasove upravo ka svojim RB-ovima. Da pojasnimo ljubiteljima NFL-a kako bi to trebalo da izgleda – Brady baci loptu na stranu, u nivou linije skrimidža, na primer White-u ili Burkhead-u koji od tada praktično kreću u trkačku akciju. Iako je ta akcija nominalno pas akcija, po svom izvođenju prilično liči na jedno veliko trčanje, s obzirom na to da ofanzivni linijaši Patriots-a neretko blokiraju na nekoliko nivoa i paralelno sa svojim RB-om trče po nekoliko desetina jardi. Ove godine smo viđali to puno puta ,prošle godine je u Super Bowl utakmici Burkhead imao jednu takvu akciju kojom je pokrio preko 45 jardi.

2. 3rd DOWN SITUACIJE

Jedan od ključnih parametara uspešnosti svakog napada je procentualna uspešnost na trećem daunu. Što je tim uspešniji, to drajvove čini dužim, topi sat, umara protivničku odbranu i ne dozvoljava protivničkom napadu da se vrati na teren. Patriots-i su bili nekonzistentni što se ovog dela igre tiče u regularnom delu sezone, ali u plejofu blistaju. Naročito je impozantno bilo kako su koristili treći daun u AFC Championship meču protiv KC, na vrućem gostovanju – 13/19, odnosno preko 68% uspešnosti. Školski primer je bio prvi drajv na tom meču kada je lopta bila u rukama napada NE preko 8 minuta, a sličan scenario dogodio se i protiv LA Chargers-a, u divizijskog rundi plejofa. Dakle, New England se u okrenuo osnovama fudbalske igre, jakom trčanju na prvom daunu i u kratkim 3&1, 3&2 situacijama. Odbrana LA Rams-a, naročito interior defensive line imaće pune ruke posla. Srećom po njih, tu su jako dobro pokriveni, tako da će biti veliko uživanje posmatrati duele Thuney-Donald, Mason-Suh, i tako dalje. Zanimljivo je primetiti da NE često dolazi u situacije za treći daun zbog toga što je napad šematski dosta promenjen u odnosu na prošlu sezonu – u nedostatku deep threat opcije, napad kroz vazduh prestao je da bude “vertikalan”, te je minimalizovan broj dugačkih pasova. Umesto toga, setom kratkih i srednjih dodavanja Patriots-i u delovima uzimaju jarde i pomeraju lance.
Još jedan razlog zbog kojeg je napad na trećem daunu kvalitetno oružje Patriots-a tokom plejofa jeste i Edelman, koji je apsolutni čovek od poverenja popularnog Tomislava. Edelman je čovek koji, kada dođe plejof, sebe pretvara u nezaustavljivu zver – hvata sve što mu padne pod ruku, čak i one najspektakularnije i najneuhvatljivije lopte na svetu, a uvek je opcija broj jedan na trećem daunu u pasing situacijama. Kada je AFC Championship meč ušao u produžetak, NE je imao tri situacije za treći daun od 10 jardi. U prve dve, praktično na istu rutu Edelman je pokupio po 15-ak jardi…opet pominjem, na vrućem gostovanju, u tako važnom meču. Gronk, iako ne liči na sebe ove sezone, protiv Chiefs-a je imao dva tipična gronkovska hvatanja koja su podsetila na njegov, bez sumnje, Hall of Fame sjaj. LA Rams-i imaju problema sa čuvanjem TE-ova, i tu Gronk može videti svoju priliku.

Od igrača iz drugog plana kojima Brady voli da šalje loptu na trećem daunu, tu su White, Hogan i Dorsett. Ovo su momci oko kojih defanzive neće bazirati svoj gameplan, ali će uvek naći način da budu produktivni. Posebno bih izdvojio Hogan-a ovde, koji je u prošloj Super Bowl utakmici protiv Eagles-a imao 128 jardi. Hogan je klasičan mid-range target, igrač kojeg gađate u play action akcijama iz kojih izvlači po 15-20 jardi. Pre dve sezone je vodio u ligi u kategoriji yards after catch, što je segment koji je zaštitni znak hvatača New England Patriots-a. Nećete u timu NE videti dubokog hvatača tipa Brandin Cooks, nećete videti spektakularnog atletu tipa Julio Jones, ali ćete videti grupu ultra disciplinovanih route runner-a koji tačno znaju šta im je posao, i kako i kada da izvuku neophodne jarde koje pomeraju lance.


3. PRITISAK NA GOFF-a

Možda zvuči čudno, i teško je poverovati u to, ali tim koji ove sezone pripada vrhu timova po procentu pritiska na protivničke QB-ove jeste i New England. Kako je tim koji je završio kao 30. po broju sekova u ligi ove sezone (samo 30) u vrhu timova koji najviše pritiskaju QB-ove? Jedan od razloga se zove Brian Flores, momak koji bi ubrzo trebalo da postane HC Dolphins-a. Kada je Matt Patricia prošle sezone otišao sa mesta DC, tiho i nenametljivo ga je zamenio dotadašnji trener LB-ova. Iako Flores nema zvaničnu titulu DC ove sezone, on je de-facto playcaller, odgovoran za defanzivne šeme i sve ono što spada u prinadležnosti DC-a.
Odbrana je ove sezone imala uspona i padova, uglavnom je bila nekonstantna u svemu, osim u dva parametra – pritisku na QB i broju iznuđenih grešaka protivničkih QB-ova. Pod pritiskom na QB-a podrazumevamo nekoliko stvari: sack, QB hit, hurry. Šta god od ovoga da uradite, protivnik će imati nelagodu u napadu. Flores je od utakmice sa Minnesota Vikings-ima, zajedno sa svevidećim okom Belichick-a, uveo takozvanu “ameba odbranu” koja je unela drastičan preokret u odbrani na trećem daunu, i život mnogih QB-ova u utakmicama protiv NE učinio teškim.
Ameba odbrana je u osnovi set pre-snap pokreta kojima se u pass rush situacijama sakriva namera defanzivaca – napadu postaje nejasno ko ide u rush, ko ide u coverage, ko koga čuva…nasuprot tradicionalnim pass rush formacijama, u ameba odbrani može da vam se desi da se SS stavi na mesto DT, da imate tri DT i četiri LB-a, i tako dalje, i tako dalje. Suština je da se namera sakrije, da se zbuni napad i da protivnički QB nema vremena da razluči na vreme sa koje strane mu preti najveća opasnost. Ovakav vid odbrane doneo je jako visok procenat pritiska na glavnog organizatora igre protivnika – sasvim logično, ovo je imalo pozitivan efekat i na secondary NE-a, koji se percipira kao glavna snaga odbrane, i koji je u samom vrhu lige po broju presečenih lopti u sezoni (odmah iza Bears-a). Pass coverage i pass rush sinhronizovano deluju, i odatle se i generišu greške.
Goff ne spade u red mobilnijih QB-ova poput Mahomes-a ili Trubisky-og, te se u taboru NE-a nadaju da bi specijalna varijanta ameba odbrane trebalo dovoljno puta da dođe do QB-a i učini mu život nelagodnim u utakmici karijere. Sa druge strane terena, u press man coverage-u hvatače Rams-a čekaće dobro uigran tandem Gilmore-Jackson, praćen ostatkom saigrača iz dime/nickel formacije – McCourty braća, Harmon, Jonathan Jones, Chung…Gilmore će čuvati najopasnije protivničko oružje, dok će drugi od dva hvatača Woods/Cooks verovatno biti udvajan sa sejftijem. Suštinski, ukoliko coverage NE ne bude imao dramatičnih problema baš tokom cele utakmice, glavna oružja Rams-a u pas igri bi trebalo da budu limitirana.
Ko će, po mom mišnjenju, biti momci koji će stići do Goff-a? Pod broj jedan, Trey Flowers. Momak je nezaustavljiv, vrlo uskoro će njegovi džepovi biti prepuni novca od novog ugovora, zbog svega što je učinio tokom ove sezone – odbrana od trčanja, pass rush, pa čak i pass coverage ponekad. Sa LB pozicije blicovaće Van Noy, koji je dva puta sekovao Mahomes-a i koji ove godine ima dva fambla vraćena za TD. Pored njih, mogli bi da se proslave i Clayborn, Guy i Simon – sve momci iz drugog plana.


SPECIJALNI DODATAK
“Special teams doesn’t matter, unless you have one guy, or two guys who can do it good”
Ovo je citat Tony-ja Romo-a sa utakmice PIT-NE, kada je specijalni tim NE izveo jedan od najspektakularnijih poteza tokom sezone. Rams-i, prema ocenama PFF, imaju jedan od najboljih, ako ne i najbolji specijalni tim. Imaju vrhunskog pantera Hekker-a, vrhunskog šutera Zuerlein-a (koji je, doduše, rovit i povređen, ali ne u šuterskoj nozi), ali sa druge strane će naleteti na osobu koja najviše na svetu voli specijalni tim. Da, dame i gospodo, niko više od Bill-a Belichick-a ne voli specijalni tim. A deo specijalnog tima koji bi, po mom mišljenju, trebalo da pravi razliku u korist Patriots-a, je punt rush unit. Od kada je u tim stigao Albert McClellan, Patriots-i su svoj specijalni tim preporodili, u bukvalnom smislu reči. Blokirani pantovi, pritisci, forsiranje protivničkih grešaka, pantovi koji završavaju unutar 5 jardi protivnika…sve su to manji ili veći detalji koji su pravili razliku u korist NE. Za one koji vole “treću stranu igre”, kao ja, ovo će biti sudar titana, prava poslastica.




urednici članka : Ognjen i Filip

1 коментар: